Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Протест срещу унищожаването на защитени територии у нас: Да я има държавата

Снимка: Румяна Цветкова

Коалиция от неправителствени организации и граждански групи "За да остане природа в България" и граждани организират протести в София, Пловдив, Варна, Русе и Перник срещу унищожаването и разграбването на трите най-ценни защитени територии у нас: националните паркове "Пирин" и "Рила" и природен парк "Витоша", за които отговарят Министерството на околната среда и водите и Министерството на земеделието.

Константин Иванов от 
WWF България съобщи в предаването "Преди всички", че на Витоша са заличени с багер над 1500 фиданки, залесени  през миналата година от 200 доброволци:

Това е опит да се върне разширяването на ски зоната на Витоша.
За Пирин знаем също, че в момента е почти готов един шест седалков лифт, който е на мястото на три седалков. Този лифт го няма в концесионния договор, няма го в ПУП и се изгражда от фирма, която е някаква офшорна фирма, която не е концесионер. Ръководствата на тези защитени територии си затварят очите, не си вършат работата.

Константин Иванов съобщи, че на протеста ще поискат оставките на директорите на Националния парк "Пирин" и на Природния парк "Витоша".

Националните паркове и природните паркове заемат едва 5 процента от територията на страната.

Това, че обвиняват еколозите, че пречат на  развитието на регионите - не е истина. Това може да го каже човек, който никога не е стъпвал извън страната.

Екошествието в София започва в 18.00 часа от паметника на Патриарх Евтимий.

 
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна