Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Йордан Божилов: Една от големите заплахи за Европа е да се слага знак за равенство между бежанците и терористите

Йордан Божилов
Снимка: БГНЕС

Софийският форум за сигурност и Европейският съвет за външна политика организират днес в София международна кръгла маса на тема "Бежанската криза и последствията ѝ за Европейския съюз. Очертаване на правилните политики".

Преди началото на събитието в предаването "Преди всички" Йордан Божилов от Софийския форум за сигурност коментира, че една от големите заплахи за Европа е да се слага знак за равенство между бежанците и терористите:

Тероризмът в Европа в основната си част, поне това, което наблюдаваме до момента, е свързан с радикализацията на определени групи хора, които не намират своята реализация в обществото, маргинаризират се. Ние виждаме, че терористите са европейски граждани, второ, трето поколение граждани на Европа. Но явно нещо става с интеграционния, социалния модел.

Според Йордан Божилов е важно да започнат да се решават социалните проблеми в страните, откъдето тръгват бежанците, да се работи с държавите, които проповядват умерен ислям:

Борбата с радикалния ислям върви именно през това да се покаже, че не насилието и тероризмът са  същността на тази религия.

През декември ще бъде организирана още една кръгла маса, на която ще бъде поставен въпросът как бежанската криза влияе на страните от Балканския полуостров и какви проблеми създава тя.

Интервюто с Йордан Божилов можете да чуете в звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна