Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Непоказвани пред публика картини на Катя Паскалева разкрива възпоменателна изложба

Георги Тошев представя проект, посветен на Катя Паскалева
Снимка: БГНЕС

Непоказвани досега пред публика картини на актрисата Катя Паскалева, рисувани под влияние на съжителството ѝ с големия български художник Георги Божилов-Слона, ще бъдат изложени в Мраморното фоайе на НДК и ще бъдат достъпни за аудиторията от 26-и ноември. Изложбата ще покаже и изключителен портрет на актрисата, нарисуван от Георги Божилов и озаглавен "Спящата Катя" - едно обяснение в любов към съпругата му - това разказа в предаването "Нещо повече" Георги Тошев. Тогава ще бъде и премиерата на документалния филм "Катя Паскалева - последната роля" с режисьор Ема Константинова в рамките на Киномания 2015, уточни продуцентът и автор на проекта Георги Тошев:

Изглежда, че Катя Паскалева не е забравена и въпреки трудностите и многото затворени врати се отвори една важна врата - тази на НДК... Решихме националното честване на тази забележителна актриса да бъде в различните пространства на двореца и със серия от събития да я припомним на тези, които я помнят и да запознаем с нея онези, които са се родили дори години след нейната смърт.

Георги Тошев каза още, че филмът е много по-различен от книгата-албум "Жените в мен", която се подготвя за представяне през декември в клуб "Перото", отново във връзка с отбелязването на 70-ата година от рождението на Катя Паскалева:

Филмът се занимава с онези неуловими връзки на Катя Паскалева със заобикалящия я свят... Светът, който тя е искала да промени по нейните си начини с таланта си, а понякога с мълчаливия си протест... Всяко от събитията е опит да се покажат различните лица на актрисата, защото през своя относително кратък живот тя успя да изиграе и еснафки, и селянки, и фатални жени, и аристократки. Едва ли има друга българска актриса, която да е покрила целия диапазон от женски характери.

Времето, в което живеем, е безпаметно - бързо ставаш звезда и бързо си забравян. В по-новата ни история, особено в културната, не бих казал, че има чак толкова талантливи и чак толкова незаменими, но Катя Паскалева е от незаменимите и неповторимитие. Грехота е по нашите земи да е имало такова дарование и то да остане забравено, така Георги Тошев обясни някои от личните си мотиви да се захване с проекта.

От януари проектът ще бъде "изнесен" извън столицата и ще пътува, за да се срещне с по-широка публика.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна