Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Калоян Методиев: Брюксел столица на ЕС ли е или на джихадистите?

Снимка: БГНЕС

От два дни се чудя Брюксел столица на Европейския съюз ли е или столица на джихадистите, каза в коментар за предаването „Нещо повече“ Калоян Методиев от Българското геополитическо дружество. Според него България е по средата между „Ислямска държава“ и Азия от една страна и Западна Европа от друга и трябва да се „прикачи“ към референтната си група, а именно Вишеградската четворка – Унгария, Чехия, Полша и Словакия.

Европейските институции не реагират адекватно на събитията и виждаме единствено лозунгарство и дрънкане на клишета, уточни Методиев и подкрепи тезата, че ще се стигне до преформулиране на Европейския съюз:

Нещата могат да стигнат до един по-хлабав съюз на национални държави. Образува се огромна администрация, която не може да реагира на предизвикателството на ситуацията, а се оказва че половината „Ислямска държава“ се е пренесла в Европа.

Държавата ни е „на ръба“ във всяка една сфера и не сме в позиция да говорим за участие в сухопътна операция, допълни Калоян Методиев. По думите му, не може в сегашната ситуация границата ни да се държи отворена, защото след като Македония започва да изгражда ограда по своята граница, бежанският поток ще се насочи към Албания и към България през Гърция. Ако не се вземат незабавни мерки, нещата могат да започнат да ескалират и да се стигне до разпад на държавността, отбеляза в анализа си Калоян Методиев.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна