Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Димитър Танев: Продължаването на реформите трябва да бъде заложено в бюджет 2016

Между двете четения на Закона за бюджета трябва да се направят предложения, които да продължат  административната  и пенсионната реформа. Това каза в предаването "Преди всички" Димитър Танев – депутат от Реформаторския блок и заместник- председател на парламентарната бюджетна комисия:

По отношение на административната реформа се наблюдава крачка напред не толкова по Бюджет 2016, колкото по актуализацията на Бюджет 2015. Около 7-8 министерства не успяха да се справят с административната реформа и получават допълнително средства за заплати. Ние считаме, че между двете четения трябва да бъдат направени предложения, така че тази реформа, която през 2015 година трябваше да даде своя резултат, да бъде продължена и заложена в Бюджет 2016.

От РБ ще настояват в бюджета за следващата година да бъде заложено намаляване на разходите за персонал за тези ведомства, които не са осъществили административна реформа.

Ако това не бъде направено, това ще е лош сигнал към обществото, коментира Димитър Танев.

Той каза, че имат критики и по отношение на темпото на извършване на пенсионната реформа:

Двамата министри – на отбраната и на вътрешните работи, трябваше да направят прекатегоризация на служителите във ведомствата, така че онези, които стоят за бюро, да не са първа категория труд, а да са трета категория. Ние очакваме това да се случи през 2016 година и да даде отражение в бюджета.

Димитър Танев коментира, че от приватизацията на летище София в хазната се очаква приход от 600 милиона лева:

Все пак това е една много тежка сделка и ние се надяваме все пак да се случи. На практика в България са много малко активите, които останаха и подлежат на приватизация

Според депутата към момента не съществуват никакви условия за отваряне на дебат за премахване на плоския данък.

При обсъждането на бюджета за догодина депутатите записаха дефицит от 1 милиард и 800 милиона лева. Финансовата рамка беше одобрена на първо четене в пленарната зала. При обсъждането на закона на второ четене в бюджетната комисия на НС от него отпаднаха спорните текстове, определени като "данък уикенд" и "данък градина".

Цялото интервю  можете да чуете от звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени