Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Хората с увреждания: (все още) Невидими и непознати

БНР Новини
Снимка: Кирчо Стоичков

Доскоро инвалидни колички почти не се виждаха по улиците. Рядко се виждаха и хора с бели бастуни. А хората с ментални увреждания? Само слухове бяхме чували за места, в които те просто се оставят. Слава Богу, ситуацията вече е променена. Все по-често ги виждаме, все по-често говорим за тях и все по-често те присъстват в медиите.
БНР винаги е стояло с лице към проблемите на хората с увреждания… Политика на програма „Христо Ботев“ е да разказва за живота им, за проблемите им, за радостите и тъгите им; за техните културни, творчески и спортни постижения.
С една дума да ги прави по-добре познати и по-близки на останалите хора и така да допринесе за тяхната интеграция в обществото. Сторихме го и днес. За втора поредна година по случай 3-ти декември – Международния ден на хората с увреждания, програма „Христо Ботев“ организира и излъчи специално предаване. В цялото днешно издание на „Познати и непознати“ разказахме за възможностите за изява на хората с увреждания. Наши гости бяха доц. Възкресия Вихърова и част от екипа на Театъра на НБУ, от които научихме за новия им проект – спектакъла по произведението на Анжела Пенчева „Моят живот. Да имаш ляв палец“. В него участва и самата Анжела, която е с диагноза ДЦП и която също бе сред гостите ни.
Разказахме и за спектакъла „Деца на светлината“ на Дневния център за деца и младежи с увреждания в гр. Русе. Какъв е пътят към върха – това научихме от Стела Енева и Илия Лолов, председател на Българската параолимпийска асоциация.
Гост в предаването беше и Минчо Коралски, председател на Агенцията за хората с увреждания, с когото разговаряхме за възможности за създаване на работни места на хората, които могат да се трудят; за стимулиране на социалното предприемачество и за създаване на достъпна среда.



Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна