Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Пламен Сивов: Синодът не очакваше ВАС да даде ход на жалбата за собствеността на "Свети Александър Невски"

Пламен Сивов

Върховният административен съд (ВАС) ще заседава днес по делото за собствеността на патриаршеския храм "Свети Александър Невски", която беше дадена на Българската православна църква през 2014 година, но се оспорва от Културно-историческо дружество "Будител". Мотивът на дружество "Будител" да оспорва собствеността се изразява в това, че храмът е културна институция и връщането му на Православната църква би нарушило обществения интерес.

Те разбират обществения интерес по този начин, а именно, че храмовете, които са историческо наследство, трябва да бъдат държавна собственост и да не се дават в ръцете на църквата, каза в предаването "Преди всички" Пламен Сивов, изпълнителен директор на Фондация "Покров Богородичен".

Според него липсват достатъчно ясно изразени и юридически добре аргументирани позиции и от двете страни, свързани с казуса.

Пламен Сивов коментира, че Синодът е очаквал съда да не даде ход на жалбата:

Това можеше да се избегне, ако се преразгледат цялостните основания на тези църковно-държавни отношения в територията на собствеността. Казусът със "Свети Александър Невски" е само върхът на айсберга. Надолу има много други неща. Църквата, като един от крупните собственици на недвижими имоти в България, по исторически и културни причини има места, територии и обекти, където се пресичат по някакъв начин църковните интереси с обществения интерес.

Сивов заяви, че би трябвало да се сформира работна група, която да изведе принципни позиции, за да се избегнат подобни казуси в бъдеще.

Цялото интервю с Пламен Сивов можете да чуете в звуковия файл.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна