Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Майте Каранса: Изкуството вълнува и променя душата

БНР Новини
Майте Каранса (вдясно) на Софийския международен литературен фестивал
Снимка: Фелия Барух

Софийският международен литературен фестивал тази година ни даде възможност да се запознаем отблизо с много интересни автори от Иберийския полуостров. Едно несъмнено ярко присъствие на 43-я Софийски панаир на книгата е испанската писателка Майте Каранса.
Родена в Барселона. Написала първия си роман за подрастващи през 1986 година в планинската част на Каталуния и той веднага е забелязан от критиката. Преподавател по сценарно писане  в Университетите в Барселона и във Валенсия.
Равносметката в творческата биография на Майте Каранса досега – над 40 заглавия за деца и юноши, читатели на повече от 20 езика, 12 награди, сред които: Националната награда на Испания за детско-юношеска литература, престижната награда EDEBE и приза „Сервантес Чико“.
С какво испанската писателка печели симпатиите на читателите?
Отговорът е в това, че не се страхува от тежките теми за насилието, проблемите в училище, сложните отношения деца-възрастни. Майте Каранса разказва в своите книги все за позната битката между доброто и злото както във въображаемия свят на фентъзито, така и в най-ранимите пространства в човека. Ако сте чели романите „Кланът на вълчицата“, „Ледената пустиня“, „Проклятието на Оди“ или „Отровни думи“ – вече знаете коя е Майте Каранса и имате доверие на нейните реални и приказни персонажи.



Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна