Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Армения става от президентска - парламентарна република

Централната избирателна комисия на Армения представи окончателните данни от състоялия се на 6 декември референдум в страната относно ред конституционни промени, най-важната от които е преминаването от сегашната президентска към парламентарна форма на управление, съобщи Интерфакс.

Президентът на страната вече няма да се избира пряко, а от изборна колегия, съставена от депутати в националния и в местните парламенти. Срокът на президентския мандат се увеличава от 5 на 7 години.

Опозицията отхвърля тези реформи, като твърди, че те ще укрепят позициите на партията на властта. От 1 декември в Ереван вървят протести. Отначало исканията бяха за отмяна на референдума, а сега се настоява резултатите му да бъдат анулирани.

Според оповестените днес занни на арменската ЦИК 63% от участвалите в допитването са подкрепили реформите, а 32% са били против. Недействителни са около 5% от бюлетините.

В четвъртък Еврокомисията призова властите в Ереван да извършат прозрачно разследване на нарушенията, допуснати по време на гласуването, за каквито алармира опозицията.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна