Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Маргарита Илиева: Сега сме в условия на срив, какъвто беше назначаването на Пеевски в ДАНС

Снимка: БГНЕС

Имаме масиран срив на легитимността на управлението. Това заяви в предаването „Преди всички“ адвокат Маргарита Илиева, директор на Правната програма на Българския хелзинкски комитет. Организацията поиска оставката на премиера Бойко Борисов заради провала на съдебната реформа:

Министър-председателят изгуби доста месеци на обществото, за да ни заблуждава, ако не и лъже, че стои зад съдебната реформа. Това се срина. Сега сме в условия на срив, какъвто беше назначаването на Делян Пеевски в ДАНС.

Според Илиева въпросът за провеждането на съдебната реформа е чисто институционален:

Реформаторите могат да искат да правят реформата или други лица могат да искат да я правят, но дали това може да се случи, зависи от този, който носи властта, необходима за това. 

Не е нужно да си специалист, за да осъзнаеш необходимостта от независимост на съда, коментира още адвокат Илиева по повод твърде специализираните дебати около промените в Конституцията, които затрудняват разбирането на техния смисъл от широката публика:

Защо е важна съдебната реформа и независимият съд? /.../ Важното е хората да разбират, че не могат да живеят достойно, ако нямат достъп до справедливост. Когато станем жертва на нарушение и нямаме достъп до справедливост, това не е достоен живот, независимо колко магистрали и футболни стадиони имаме.

Не всеки е герой и трябва да бъде герой. Героите са малцина. Трябва да има възможност за нормални хора, които не са герои, но са почтени и искат да бъдат независими, да бъдат независими. Това се осигурява от гаранциите и правилата.

Мнението на адвокат Маргарита Илиева може да чуете в звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна