Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

„Ключове”

Една от най-приятните изненади, които ми поднесе тазгодишният панаир на книгата в НДК, се оказа „Ключове” на Йорданка Белева. В „Артефир” вече бяхме представяли сборника й с къси разкази „Надморската височина на любовта“ (2011) и поетичната „Ѝ“. Възторжено осъзнах, че авторката е събрала в най-новата си тънка и изящна книга още от своите изключителни сюжети с неочакван финал . Всъщност, тя дебютира най-напред със стихосбирка – „Пеньоари и ладии“ (2002), два пъти е била лауреат на националния конкурс „Веселин Ханчев“, носителка е на наградата на името на Рашко Сугарев (2005), номинирана е в националния конкурс „Христо Фотев“ (2014)… Както казва редакторът на „Ключове” Деян Енев, тези разкази са побрали в себе си толкова искряща поезия, че за мен беше шанс да поканя Йорданка Белева в „Артефир”, за да чуем как се пишат нейните истории.
Разказите на Йорданка Белева от новата й книга „Ключове” са нещо като сертификат за докторска степен по читателство. След като ги прочетете и ви харесат, вие ще знаете, че разпознавате безапелационно добрата литература.
Разказите от тази тъничка книжка, много точно озаглавена „Ключове” са като опъната тетива точно в мига, преди да бъде изстреляна стрелата. Бъдете нащрек през цялото време, докато ги четете.
Защото разказите от книгата разглобяват и после сглобяват света около вас по начин, който досега не ви е бил познат. Така те разглобяват и после сглобяват наново и вашите представи за възможностите на писането.
Йорданка Белева е от твърде малобройната група на писателите-откриватели – на нов език, на нови изразни средства, на нова поетика.
И накрая – тези разкази са побрали в себе си толкова искряща поезия, колкото само прозата на роден поет може да побере.
„Ключове” е сред книгите, към които човек се връща отново и отново. На такива книги в едни по-стари времена казвахме любими книги.

                                                                                                                                                                                                   Деян Енев
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна