Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Българската Коледа" помага на Десислав Русев, който има мускулна дистрофия

Десислав Русев е едно от децата на Българската Коледа. Вече трета година той и неговото семейство живеят с диагнозата мускулна дистрофия тип „Дюшен“. Симптомите на болестта се проявяват преди три години. Майката Радка Русева се съмнява дали болестта не е "отключена" от поставена на детето ваксина, когато е било в първи клас:

Проблеми нямахме, той си вървеше нормално, караше си колело, бягаше си. Докторите казват, че тази година е по-зле от миналата, значи самата болест при него се развива много бързо.

Сега мисля след Нова година да го водя в санаториума в Любимец. Много майки са доволни. Искам да го заведа там. Ще използваме парите за рехобилитация.

Десислав посещава процедури по рехабилитация в дневния център в град Стралджа. Рехабилитаторката Галя Петрова споделя за работата си с момчето:

Трудно му е вървенето, клякането, бягането. Работим. Правим всички упражнения, които трябва, но заболяването е такова, че трябва непрекъснато да бъде в движение. Лекарства няма за това заболяване. Най-важна е двигателната рехабилитация.

Десислав има две желания – да оздравее и да стане футболист.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна