Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Екатерина Захариева: Законът за съдебната власт е топприоритет

Снимка: БГНЕС

Новоизбраният министър на правосъдието Екатерина Захариева заяви, че Законът за съдебната власт е топ приоритет, а предшественикът й Христо Иванов е оставил много добра основа. Тя каза това по време на церемония по символичното предаване на ключа за държавния печат от стария на новия министър.

За да няма спекулации, бившият правосъден министър Христо Иванов уточни, че това е проект, който е бил изготвен на етап в очакване на конституционните промени. Министърът на правосъдието в оставка декларира пълната си подкрепа за Захариева.

Предадох ключа на госпожа Захариева от касата към държавния печат. Сигурен съм че предавам този ключ, който е едновременно ключ от този важен атрибут на властта, но и символично е ключът към основния инструмент за върховенство на закона, в добри ръце.

Ако използваме шахматната терминология, досега много хора си мислеха, че за министър на правосъдието има топ. Работил съм с госпожа Захариева и знам, че тя и като характер, и като капацитет ще докаже, че това е ход напред с дамата. Можем да очакваме задълбочаване и засилване на усилията. Декларирам пълната си подкрепа за нея оттук нататък.

Приемам този символ на върховенството на закона като най-важната задача за който и да е министър на правосъдието, още повече сега, когато доверието в съдебната система и в институциите като цяло, е на безпрецедентно ниско ниво. Това каза по време на церемонията Екатерина Захариева. Според нея са загубени 25 години и сега всички са недоволни от системата – и магистратите, и хората, и бизнесът. 

Снимка

Пред "Хоризонт" Хараламби Анчев, бивш министър на правосъдието в служебния кабинет на Стефан Софиянски, призова за толеранс от поне 100 дни, в които новият министър на правосъдието да развие ресурса си.

Има едно старо и цинично определение за политиката като изкуство на възможното и в развилата се ситуация това старо и цинично в голяма степен победи, така Анчев коментира обстановката около конституционните промени. Според него промяната в основния закон е била наложителна. Той определи протестите на съдиите и на гражданите като напълно основателни, а главният прокурор - като категорично недосегаем.

Хараламби Анчев одобри идеята за евронаблюдение над съдебната система, лансирана от премиера Бойко Борисов, като каза, че това би се отразило добре и на самочувствието на обществото.

Повече по темата - в звуковите файлове.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна