Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Здравка Калайджиева: Не е ясно къде е независимостта на съдебната власт

Снимка: Capital.bg

Вместо независима съдебна власт и отчетна прокуратура постигнахме по-независима съдебна власт и най-независима прокуратура. Това е за съжаление резултатът от дебата в народното събрание. Тази позиция изрази в предаването „Неделя 150“ в коментар за поправките в конституцията адвокат Здравка Калайджиева, бивш съдия в Европейския съд за правата на човека и основател на сдружението „Български адвокати за правата на човека“. По думите й, независимостта като всяка добродетел не се градира: или си независим, или не си, или си почтен, или не си:

Не е ясно в какво се изразява независимостта на българската съдебна власт. Би трябвало да се изразява във възможността за самостоятелно решение как се управляват кадровите въпроси, във възможността за самостоятелен и независим бюджет и неговото упражняване, както и в квалификацията на кадрите, която зависи от бюджета.

При сегашното положение в българската конституция тези независимости не бяха осигурени. Опитът за реформа беше опит за освобождаване на съда от зависимостите от прокуратурата и изпълнителната власт, що се отнася само до кадровите избори на Висшия съдебен съвет. Българското общество няма нужда да бъде убеждавано, че тези избори бяха непрозрачни, а понякога не се и състояваха.

Представите за разделението на властите не са достатъчно еволюирали не само у премиера, но и у законодателя. Мен лично ме смущава заявеното от премиера, че окачва от съда да каже това, което се очаква от него, коментира още адвокат Калайджиева и подчерта, че изпълнителната власт също е страна по съдебни спорове, а прокуратурата е страна в наказателния процес и съдът не може да се влияе и да зависи нито от обвинението, нито от изпълнителната власт.

Ако се счита, че са необходими нови евронаблюдатели за съдебната система, е добре да последваме съветите им, а не както се наблюдава 20 години, да се съпротивляваме срещу тях, отбеляза още Здравка Калайджиева пред "Хоризонт".

Още детайли от мнението на адвокат Калайджиева - в звуковия файл.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени