Eмисия новини
от 20.00 часа
Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Фармацевтични компании и пациентски организации поискаха прецизиране на правителствена наредба

Снимка: БГНЕС

Фармацевтични компании и пациентски организации поискаха прецизиране на правителствена наредба, която налага пациентът да не доплаща повече от 60 на сто от най-евтиното лекарство, с което се лекува. Това означава, че близо 500 хиляди души с високо кръвно налягане, диабет и други често срещани заболявания няма да имат право да вземат от аптеката медикамент, ако стойността му е по-висока. Фармацевтите не знаят кои медикаменти ще бъдат подходящи, за да може Касата да извърши плащането, а производителите на генерични лекарства са против, защото и без това работят с минимална печалба.

Председателят на Националната аптечна асоциация Николай Костов и Пенка Георгиева от пациентски организации "Заедно с теб" коментираха пред "Хоризонт", че наредбата трябва да бъде променена. Пациентите трябва да могат да избират дали да доплатят повече за лекарствата, с които досега се лекуват и които използват по Здравна каса. Ако Наредбата влезе в този вид, над 400 лекарства могат дори да изчезнат от българската аптечна мрежа.

Става дума за най-различни лекарства, масово предписвани, които са произведени в различни държави, при различни условия, на различни цени. Няма заболяване, което на практика да не е засегнато. Ще изчезнат най-качествените, най-скъпите, най-известните лекарства. И това може да демотивира някои от фирмите изобщо да поддържат тези лекарства в България., каза Костов.

От пациентски организации "Заедно с теб" сме изключително притеснени. Трябва да бъдат сключени нови договори, да не говорим, че в аптеките има медикаменти, които са дошли на една цена и тя не може да бъде променена на друга. Въобще, тази наредба, така - тихомълком, публикувана в края на ноември в "Държавен вестник", всъщност би създала един хаос, ние вече имаме сигнали от пациенти, коментира Георгиева.

Влизането в сила на Наредбата на правителството е отложено до 16 февруари, но проблемите, до които тя ще доведе, не са решени. 


Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Най-четени