Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Бизнес с антики за милиарди или целенасочено унищожаване на световното културно наследство

Палмира
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Бизнес с антики за милиарди или целенасочено унищожаване на световното културно наследство.

Древните селища в Нимруд и Хатра, Храмът на Бел в Палмира, Хор-сабад - първата столица на Асирийската империя, асирийските статуи в Античния музей в Мосул…Ако за повечето европейци тези имена не говорят нищо, за световната научна общност са всичко. Ценни богатства, устояли хилядолетия, но унищожени от „Ислямска държава“.

Решение на част от проблема може би вече е намерено. Министърът на туризма на Мали Н’Диайе Раматулайе Диало разказва:

През 2012 г. имаше атака на ислямисти на исторически и религиозни паметници в Тимбукту, част от Списъка на световното културно наследство на ООН. Но от тогава насам имаме много ефективен начин да отговорим на този екстремизъм заедно с Юнеско. Директорът на ЮНЕСКО и френският президент Франсоа Оланд видяха стореното и обещаха да се върнат с ефективно решение. То дойде под формата на план за действие, наречен „Мали и ЮНЕСКО“. Към този момент, през юни успяхме да приключим реставрирането на унищоженото. Трудно беше, но все едно се сбъдна една мечта. Част от храмовете възстановихме от нула, други бяха само за освежаване. Тимбукту е световноизвестен курорт. И това се отрази добре след кризата.

Разрушаването на културни паметници е военно престъпление по Хагската конвенция. Затова през  юли ЮНЕСКО поиска международен съд за ислямистите, унищожили храмовете на остров Тимбукту. В случая със Сирия и Ирак ООН осъди действията и излезе с резолюция, която обявява извън закона износа на антики. Свидетелството на Лахдар Брахими обаче не звучи оптимистично. Сега той е специален съветник на генералния директор на ЮНЕСКО. Преди 14 години, като шеф на мисията на ООН в Афганистан, една от многото му задачи включва и убеждаването на талибаните да не унищожават културните ценности:

Когато талибаните превзеха Бамян много от младите лидери искаха да разрушат големите статуи на Буда там. И това не е история, която съм чул, а лично съм преживял. През 99-та година се срещнах с талибанския лидер Молла Мохамад Омар. И имахме дълъг разговор. Опитах се да го убедя, че статуите на Буда са ценна част от историята на страна, която помага на Афганистан. Той ми отговори, че статуите не са част от ничия история, освен тази на Афганистан и никой няма да ги докосне. Какво накара Молла Омар да промени мнението си само за една година от нашия разговор, така че да бъде непреклонен и да ги унищожи!? Аз не знам. Вероятно някой друг след мен е разговарял с него. Може хора като мен да не са продължили да говорят с него! Вероятно е пропусната някаква възможност, след като през 2000-та година талибаните взривиха статуите.

В случая със Сирия - не съм сигурен, че хора от ИДИЛ ще с вслушат в някого като мен. Малка част от тях да се опитват да защитят своето културно наследство. Но съм  сигурен, че лидерите на ИДИЛ няма какво да ги убеди да не го унищожават.

Последно, ИДИЛ взривиха най-значимото антично селище в Близкия изток - град Палмира. Обезглавиха и главния археолог Халед Асад. По непотвърдени данни той отказал да посочи на бойците къде са скрити ценни артефакти. Отношението показва, че не взривяването за пропаганда, а продажбата на артефакти е важно за ИДИЛ. Предполага се, че 25-те музея в Сирия и над 1000 археологически обекта под техен контрол вече са разграбени. Свидетели, цитирани в публикации, посочват, че от местния емир зависи дали даден артефакт ще бъде унищожен, продаден или запазен.

Иманярите пък получават над 3, 5 долара дневно за работата си. ИДИЛ даже е наложил данък срещу плячкосването. Разполага със специален офис, който наблюдава плячкосването и от време на време конфискува артефактите. Оттам те поемат пътя или към туристическите места в Йордания или през Турция към Европа. Запознати споделиха пред „Хоризонт“, че е много вероятно пътят на антиките да минава и през България.

Целия репортаж чуйте в звуковия файл.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна