Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Обама ще изложи подробности по плана за ограничаване на насилието с огнестрелни оръжия в САЩ

Снимка: ЕПА/БГНЕС
Американският президент Барак Обама ще представи днес предлаганите от него серия от мерки за ограничаване на насилието, причинено от огнестрелни оръжия, съобщиха от неговата администрация.

Става дума за съвкупност от решения, които ще представляват подробна законова рамка за носенето и използването на такива оръжия. Смята се, че с тях се отнема животът на около 30 000 души в САЩ годишно.   

Трябва да сме наясно, че това няма да реши всички тежки престъпления в страната, няма да предотврати всяка масова стрелба, нито ще спре оръжията да попадат в ръцете на престъпниците. Но, потенциално, ще спаси много хора и ще спести на много семейства болката от загубата.
Засилването на контрола ще струва най-малко половин милиард долара. От друга страна, притежаването на оръжие се смята за изконно човешко право в Америка.
Обществените събития, на които се извършват терористични нападения, зачестяват. Често съм с малките си деца и мисля, че ще съм по-сигурна, ако имам средство за защита на себе си и децата в опасна ситуация.
Засилването на контрола ще струва най-малко половин милиард долара и ще срещне сериозна офанзива, обяснява Даниел Полсън от Оръжейната асоциация на Вирджиния.
Само ще увеличи престъпността и тероризмът ще стане още по-разпространен в страната. Само ще помогне на терористите.

Франс прес отбелязва, че в началото на последната си година като президент Обама минава в офанзива по въпроса за контрола върху оръжията. Той е решен да действа въпреки съпротивата на републиканските му опоненти, които се обявиха срещу ограниченията още преди оповестяването им.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна