Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Засега няма грипна епидемия


Все още няма грипна епидемия в Европа, увери д-р Ангел Кунчев, главен държавен здравен инспектор. Според него, тази година очакваните грипни щамове са "H3N2 Швейцария", "H1N1-Калифорния" и от групата "В Пукет". Относно симптоматиката на грипа, д-р Кунчев подчерта:

При "Калифорния" засегнатите възрастови групи са малко по-различни. Той е много по-агресивен към активната, младежката възраст, към хора с наднормено тегло, към бременни жени. Очакваният "Швейцария" е от по-класически тип и при него клиничната картина ще бъде много близка до тази, която познаваме при грипа. Какво точно обаче ще се случи можем да знаем, когато епидемията започне някъде.

Българите предпочитат да вземат превантивни мерки срещу зимните вируси и на последно място прибягват до антибиотици, като много малка част от тях смятат, че е добре да си поставят противогрипни ваксини. Запитаните разказват, че прибягват към антибиотиците като крайно средство:

Успявам да се предпазя, ползвайки витамини, плодове - лимони, грейпфрути...

Приемам повече плодове, витамини, хранителни добавки.

Като средства за предпазване от вирусите анкетираните посочват още здравословното хранене и спортуването.

Най-изявените симптоми на грипа, който се очаква в края на януари - началото на февруари, според данните на Световната здравна организация, са обща отпадналост и температура, посочи проф. Елисавета Петрова - пулмолог в болница "Токуда". Тя предупреждава, че антибиотиците не се прилагат при грипни състояния, а само при  усложнения като пневмония или бронхити:

Обичайно се лекува със симптоматични средства - приемане на повече течности, поливитаминни препарати, антивирусни средства. Не е добра идея грипът да се лекува с антибиотици.

Лекарите напомнят, че грипът протича с усложения при диабетиците, възрастните хора и малките деца, а т.нар. "свински грип" атакува хората в активна възраст.

Хората не трябва да се дразнят от честата информация за грипа, защото той крие редица изненади, каза д-р Ангел Кунчев.

Около десет процента от населението в областните градове е под наблюдение на епидемиолозите, които взимат проби за установяване на щамовете.

Подробности можете да чуете в звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!