Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Александър Кашъмов: Вървим към електронен достъп до информация

Снимка: БГНЕС

Продължава да стои въпросът, къде отидоха парите по времето на Прехода и по какви неявни пътища се случи това разпределение. Това каза в предаването „Преди всички“ по повод годишнината от събитията на 10-и януари адвокат Александър Кашъмов, който години наред работи в сферата на достъпа до обществена информация:

Нашето общество измина много голям път и в много отношения имаме ясни правила. През 1997 г. дори корупцията не беше забранено явление… В момента има доста граждански активни хора и ако това не беше така, сега задкулисието щеше да бъде много по-силно.

Вървим към електронен достъп до информация. С най-обикновен имейл, без да е необходим електронен подпис, вече ще може да се подава заявление за достъп до обществена информация, обясни адвокат Кашъмов относно промените в Закона за достъп до обществена информация.

По думите му се засилва задължението за държавните институции да публикуват информация в интернет, като досегашните четири категории се разширяват до 17. Ако три пъти постъпи заявление за една и съща информация, институциите ще бъдат задължени да я публикуват в интернет, посочи още Александър Кашъмов. Относно състоянието на базите данни с документи и тяхната подредба той отбеляза:

Колкото са ни подредени улиците, толкова са ни подредени и документите.

Скандинавските страни, в които има най-стара традиция в достъпа до обществена информация, боравят с термина „достъп до документи“ и това улеснява гражданите, поясни още Кашъмов.

Цялото интервю с адвокат Александър Кашъмов чуйте в звуковия файл.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна