Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

От високото към дълбокото. И обратно...

БНР Новини
Краят на сухите части в пещера Лукиня яма (-1389 м). Натам продължава сифон.
Снимка: личен архив
Дори когато идва в студиото, е с раница на гръб. Януари? Било студено, с много сняг? Е, и ?! – Тони е от категорията приключенци, за които времето навън няма никакво, ама абсолютно никакво значение! Само че тя не от онези търсачи на авантюри, които ще тръгнат към планината в рокличка с гол гръб, обувки на токчета и куфар на търкалящи се ролки, за да им бъдело по-удобно по планинските пътеки – към Мусала, например.
Тони е от подготвените. Тя получава първите си уроци за поведение в планината още в детските години. Отначало извървява разстоянията с родителите. Идва ред на екскурзионните летувания. После с приятели и с палатка на гръб поема към все по-сложни маршрути. От високите преходи преминава към спускане в пещери. Пред нея се открива същинска бездна от бели петна върху географската карта. Има толкова много непроучени пещери, които буквално провокират адреналина и апетита за екстремни емоции!
През 2010 година Антония Влайкова се включва в международната пещерна експедиция „Лукина яма 2010“, организирана от хърватския клуб „Велебит“. На 6 август 2010 г. достига дъното на пещерна система Лукина яма – Трояма, най-дълбоката пещера в Югозападна Европа с дълбочина от -1431 метра, 15-та по дълбочина в света! Пещерата завършва със сифон – галерии, пълни с вода, които се проучват от пещерни гмуркачи. Сухите части са на -1369 м. На 30 август Тони утвърждава за себе си правилото, че най-добрият тренинг за един пещерняк е да съчетава в работата си посоката надолу с преходи нагоре. И изкачва най-високия връх в Алпите – Мон Блан 4810 м.
В биографията й вече има пещерни експедиции в Албания, Австрия, Хърватия, Украйна, Румъния, Словения и други. Тя е координатор на проект „Невидимото богатство на подземния свят“. Спелеолозите събират информация за пещерното разнообразие и популяризират значението на неговото опазване. Изготвят нови карти на по-големите пещери в района на община Годеч. Провеждат се обучения по картиране и биоспелеология, детски ателиета за пещерите и други.




Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна