Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ЕС ще отпусне огромни средства за водния сектор до 2020 година

Асоциациите по водоснабдяване и канализация ще одобряват проектите за финансиране от Европейския съюз, който ще отпусне огромни средства за водния сектор за периода 2016-2020 година, коментира управителят на ВиК-Стара Загора Румен Райков. По думите му, очаква се само за Старозагорска област да има финансиране за над 100 милиона лева. Парите за проектиране вече са осигурени. До края на годината трябва да се направят проучванията и обществените поръчки, а проектите да бъдат одобрени от Асоциацията по ВиК. Крайни бенефициенти са общините.

На Общо събрание Старозагорската водна асоциация прие тазгодишната вноска на държавата да бъде 15 хиляди лева. Държавното участие в активите възлиза на 35 процента. Общото събрание гласува и отделянето на община Тополовград, която със санкцията на Общинския съвет преминава към Регионалната водна асоциация, обслужвана от ВиК-Хасково. 

Асоциациите по водоснабдяване и канализация са създадени по силата на Закона за водите. Дяловете на общините са съобразно тяхното население. За "Хоризонт" обясниха, че публичната държавна и общинска собственост върху водоснабдителната и канализационна мрежа се предоставя възмездно за ползване от ВиК-дружествата в страната. 

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна