Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Юлиана Колева, ВСС: Нещо трябва да направим, чувството за чест изисква бърза реакция

ВСС не може да бъде контролиран дистанционно, категорична е тя

Юлиана Колева
Снимка: БГНЕС

След есемес комуникацията, която беше осветлена от председателя на ВКС Лозан Панов по време на заседанието на Висшия съдебен съвет вчера, нещо трябва да направим. Това каза в предаването "Преди всички" Юлиана Колева – член на Етичната комисия към ВСС:
 

Със сигурност нещо трябва да направим. Какво ще бъде то, най-вероятно ще се вземе като решение в началото на другата седмица./…/ Няма как след такъв ден и след такива действия. Чувството за чест изисква от нас бърза реакция.

Председателят на Върховния касационен съд показа пред колегите си и медиите изпратено му по мобилния телефон на Бойко Борисов съобщение, което преди това премиера е получил от член на ВСС.

Лозан Панов отново предложи да Ви викаме във ВСС по записите на двете каки. Не го приехме. Това гласи съобщението, което Лозан Панов получил, докато съдебните кадровици обсъждаха вчера проверката на записите "Янова-Ченалова".

Решението на Лозан Панов да разкрие на всеослушание получения есемес накара премиера спешно да отиде във ВСС.

Аз убедено твърдя, че ВСС, в състава си от 25 човека, не може да бъде контролиран дистанционно. Възможно е определени членове да взимат решения под въздействието на някакви фактори извън ВСС, но не може решенията на Съвета да бъдат диктувани отвън. Това е теоретично и практически невъзможно, категорична е Колева.

Според нея за събитията, които витаят около ВСС, може да има няколко гледни точки и начина на разсъждение:

Единият може да бъде целенасочен и увреждащ срещу господин Панов. Другото нещо е всяко нещо, което засяга премиера, да му бъде докладвано. Третият начин на разсъждение, вече в контекста на подмолното събиране на сведения – "всичко, което става в Съвета, трябва да се знае".

Възхищавам се на това, което Лозан Панов вчера направи. Това е една постъпка, която той не може да не си е давал сметка, че би му създала проблеми в някакво естество. Но това е действието, което той трябваше да направи, ако това, което говори, трябва да бъде подплатено с действие, каза Юлиана Колева.

Според нея не е било необходимо премиерът да идва на заседанието на ВСС вчера:

Това очевидно е било провокирано от този услужлив есемес, който му е бил изпратен. Ние по никакъв начин не сме го замесили (Бойко Борисов – бел.ред.), както той каза, в някакви политически игри. С този есемес той беше неправилно осведомен.

Юлиана Колева каза още, че прекратяването на проверката по "Яневагейт" не означава край на случая.

Цялото интервю с Юлиана Колева можете да чуете в звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна