Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

М. Радева: Въпросителните пред дистанционното електронно гласуване са твърде много

Мирослава Радева
Снимка: БГНЕС

Младите хора, потопени в чужда среда, се вълнуват от друг тип проблеми и всъщност загубвайки връзката с родината, те загубват още по-силно политическия контекст, чувстват се неуверени в политическия си избор поради което се отказват от гласуване.

Това каза за “Хоризонт“ в предаването “Нещо повече“ социологът Мирослава Радева  по повод дистанционното електронно гласуване, което беше прието от депутатите в Изборния кодекс със 136 гласа "за", 56 "против" и нито един въздържал се.

Според Радева обаче съществуват много слаби моменти в този тип гласуване, които могат да бъдат забелязани като тенденции на базата на опита на други демократични държави. За пример социологът посочи Естония, където очакването, че много млади хора ще се възползват от тази възможност, се оказва необосновано.

В страна, където хората са наистина нискообразовани и в която вече има традиции за манипулиране на вота, за момента няма достатъчно устойчива технология, която да гарантира независимия, анонимен и чист от влияния вот, 
подчерта в защита на тезата си Радева и обърна специално внимание на т.нар. неконтролирана среда:

В тъмната стайчка дори някой да ти е купил гласа, ти оставаш сам със себе си и решаваш какво да направиш, докато когато изнесем цялостния процес на гласуване извън избирателните секции, съществува  много голяма опасност за контрол върху вота на хората, както и за манипулации.

Все още въпросителните пред дистанционното електронно гласуване са твърде много, но най-важното е това заради което то би могло да бъде атакувано и в Конституционния съд, а именно гарантиране на тайната на вота, 
подчерта още социологът.

Имаше един въпрос, по който българските избиратели имат много отдавна категорично изразено мнение и той е за мажоритарния вот, но там се направи всичко възможно този въпрос да не стигне до референдум, коментира още Радева.

Цялото интервюто, както и репортажа на Даниел Инков, чуйте в звуковия файл.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна