Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Манюел Валс: Миграционната криза излага на риск Европейския съюз

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Френският премиер Манюел Валс предупреди, че миграционната криза в Европа излага на риск Европейския съюз. За ВВС той каза, че Европа не може да приеме всички бежанци, които бягат от насилието:

Не можем да кажем или да приемем, че всички бежанци, всички хора, бягащи от ужасната война в Сирия или Ирак, ще бъдат посрещнати в Европа. В противен случай нашите общества ще бъдат дестабилизирани. Затова става дума за криза, която е дълга и трудна, и която излага на опасност дори европейския проект.

Над милион мигранти, предимно бежанци, пристигнаха в Европа миналата година. Много от тях предприемат опасно пътуване. Днес отново най-малко 20 души загинаха, след като лодката им потъна край гръцките острови.

Манюел Валс каза още, че Франция ще запази в сила обявеното извънредно положение докато "общата и глобална война" срещу т.нар. групировка "Ислямска държава" не приключи. Мерките бяха въведени след атаките в Париж от 13 ноември миналата година. По думите на Валс, Европа трябва да предприеме спешни действия за контрол върху външните й граници.

Валс не отправи директна критика към германския канцлер Ангела Меркел, която покани бежанците миналата година. Той посочи, че тя е "имала смелостта", но от думите му стана ясно, че смята това послание за погрешно.

Послание, което казва "елате, ще бъдете посрещнати, провокира големи премествания на населението", смята Валс.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна