Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Петър Горанов: Икономическият растеж увеличава богатството на богатите

Бедността е проблем, който се капитализира и наследява, смята преподавателят от Софийския университет

Снимка: Мария Съботинова

Икономическият растеж не влияе върху стесняването на бедността, той увеличава богатството на богатите, това коментира в предаването "Събота 150" преподавателят от Философския факултет на Софийския университет "Св. Климент Охридски" Петър Горанов по повод изнесените тази седмица данни за глобалното неравенство и разпределение на световните доходи:

Става дума за едно малцинство, което опитва да налага, не казвам по теория на конспирацията, но нещата в мрежата са така оплетени и реално, и виртуално, че застраховат това малцинство, а искат да ни представят това малцинство като елит, който се занимава с това идеологически да опакова, че така стоят нещата – чрез фалшива заря, чрез финансирано, стимулирано гражданство, което да ни убеждава от време на време в неща, които трябва да бъдат направени, които са за отвличане на вниманието.

Според Горанов голямата крава на бедността и малкият бик на богатството са големият проблем на света днес:

Структурното неравенство не е голямо, то е грамадно, ако кажа, че е зловещо, ще се изразя неточно, ако кажа, че е смъртоносно – ще се изразя малко по-точно.

Нямате свободен пазар, нямате дори пазар, имате инжектиране на образи, обобщи Петър Горанов. По думите му, трябва да се минимизира неравенството, а не да се установи равенство във вида на левия проект от 19-ти век, защото бедността не просто е проблем, а проблем, който се капитализира и е склонен да се възпроизвежда. Икономическият растеж не влияе върху стесняването на бедността, категоричен беше Горанов:

Икономическият растеж служи за увеличаване на богатството на богатите. Може би исторически той е произвел някакво богатство за средната класа, но ние принадлежим към такъв тип култура, където такова богатство не е било произведено. Ние принадлежим към такава матрица.

Цялата позиция на Петър Горанов чуйте в звуковия файл.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени