Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Иран подписва договора с "Еърбъс" в сряда

| обновено на 24.01.16 в 19:04
Снимка: ЕПА/БГНЕС
Иран проявява интерес да закупи над 100 самолета "Боинг". Това съобщи иранският заместник-министър на транспорта Асгар Фахрие Кашан на първата глобална бизнес-среща в Техеран след отмяната на санкциите, предаде Ройтерс.

Франс прес предаде по-рано, че Иран ще подпише договор за закупуване на 114 самолета "Еърбъс" при посещението в Париж на иранския президент Хасан Рохани, което е предвидено за 27 януари. Съобщението за това направи иранският министър на транспорта Абас Ахунди, цитиран днес в ирански медии. Не бяха съобщени нито стойността на сделката, нито сроковете ѝ.

Според министъра Ислямската република се нуждае спешно от модернизиране на пътническите си самолети. В момента страната има само 150 действащи машини при повече от 250, с които раполага. Министърът отбеляза, че Техеран е водил преговорите за сделката в продължение на 10 месеца, но не е могъл да извърши плащанията заради съществуващите доскоро ограничения. Първите самолети се очаква да пристигнат в страната към средата на март.

Иран обяви плановете си за покупката на машини от "Еърбъс" малко преди вдигането на санкциите.

По думите на транспортния министър страната се нуждае и от 250 милиона евро за модернизацията на летищата, тъй като от над 60 аеропорта, в момента там работят едва девет. 
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна