Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Парламентът избра Диана Ковачева за заместник-омбудсман

| обновено на 28.01.16 в 09:45
Снимка: БГНЕС

Единодушно и без дебати парламентът избра за заместник-омбудсман Диана Ковачева, бивш министър на правосъдието в първото правителство на Бойко Борисов. "За" кандидатурата на Ковачева гласуваха 152-ма народни представители. Диана Ковачева бе номинирана от омбудсмана Мая Манолова, след публичното изслушване на петима от общо девет първоначално представени кандидати, предложени от неправителствени организации. Диана Ковачева е предложение на "Прозрачност без граници". Тя е магистър по право на Европейския съюз и доктор по международно право.

Аз ви предлагам човек, който активно, сърцато и отдадено ще работи за каузата "защита на правата на българските граждани и обществения интерес", посочи в мотивите си пред депутатите националният обществен защитнтик Мая Манолова:

Сигурна съм, че при нейния хъс и желание за работа, при нейната експертиза, ще имаме един работещ, действен, неуморен, активен екип, който ще работи за гражданите в Република България, за защита на техните права и за защита на обществения интерес.

Новоизбраният заместник-омбудсман Диана Ковачева заяви, че ще бъде непримирима към нарушенията на човешките права:

Аз се ангажирам да работя с необходимия професионализъм и почтенност, които са свързани с позицията на омбудсмана и заместник-омбудсмана. Аз съм ентусиазирана и изпълнена с желание да работя. Смятам, че позицията дава възможност за смислена работа.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна