Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

XXVI Поетически трубадурски двубой: Теодора Тотева срещу Невена Борисова

Тази вечер ще се състои 26 поетически трубадурски двубой: Теодора Тотева срещу Невена Борисова или "Голи стихове" срещу "Бавни портрети". Първата за годината поетическа "битка" ще се състои в клуб "Благодатният четвъртък" към Столична библиотека (София, пл. "Славейков" № 4) тази вечер, от 18:30 ч.

Двубоят ще протече в обичайните четири тура. В първия тур всяка от двете дами ще се представи в рамките на 10 минути с най-доброто от поезията си. Във втория тур всяка ще има по 10 минути, за да дискредитира опонентката си, представяйки на публиката нейни слаби, по своя преценка, творби. След втория тур публиката ще има възможност да предложи дума или фраза като тема за импровизация. Предложенията, записани на листчета, ще бъдат събрани в шапка, от която водещият ще изтегли едно и това ще бъде темата, по която дамите ще пишат в продължение на 20 минути. През това време ще се проведе трети тур, в който секундантите ще разполагат всеки с по 10 минути, за да защитават своята дама и да нападат съперничката ѝ. И накрая, четвърти тур – по 5 минути на всяка дама за прочитане на написаното току-що стихотворение по темата, зададена от публиката.

Публиката ще гласува след всеки тур за предпочетената авторка с предварително раздадените листчета като резултатите ще се изписват на табло, без обаче да се знае кои числа за кого се отнасят. Победилите поет и секундант ще бъдат обявени накрая, след като се съберат резултатите от гласуването.

Още може да чуете в звуковия файл от интервюто с поетът и писател, създател на двубоите Петър Чухов. 

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна