Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Н. Аретов: МОН не е имало намерение да използва "съжителство" като подмяна на названието на епохата

Министерството на образованието никога не е имало намерение да въвежда думата "съжителство" като описание на османското владичество. Това заяви за предаването „Неделя 150“ по „Хоризонт“ професор Николай Аретов от Института за литература при БАН във връзка със спора кой термин е най-адекватен за историческия период. Според професора, проблемът е в неподходящото представяне на идеята за промяна в историческата терминология.

Разбира се, че присъстват думите, но в един частен контекст, в празглеждането на един частен контекст , а не като подмяна на названието на епохата. Оттам нататък намесата за Вазов, „Под Игото“ е една реторика, която не е на място според мен.

Остри конфликти има винаги, независимо какво казва науката, подчерта ученият. Въпросът е да се преподава една „смислена“ история, която да подпомага информирането на учениците, а не да налага клишета допълти той.

Нещата трябва да се разглеждат в един малко по-широк контекст. Това, което се е случвало в България, не бива да го разглеждаме като кой знае колко уникално, а да видим какво е ставало по това време на други места по света.

Оставката на министър Танев и публичното оживление имат друг контекст – Министерството не е успяло сполучливо да лансира идеите си за промяна на програмите и това е било използвано целенасочено от други хора. Самото ведомство в случая няма „голям грях“, а само малки, коментира ексертът. Според него коректното название на периода е „Османско владичество“. През  80-те години историците са започнали да разглеждат и съвместното съжителство на различни етноси по нашите земи, допълни той. Затова терминът е изваден от контекста и некоректно атакуван.


В писмо до институциите, разпространено по-рано тази седмица, историци от БАН настояха да бъдат разграничавани историческите факти и наложените твърдения. Те уточниха,  че изразът "турско робство" е създаден от идеолозите на българското национално движение в борбата им за политическо самоопределение, а терминът „съжителство” засяга само един аспект от социалната и културна история. Според авторите, българското население в Османската империя не е имало робски статут.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна