Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ивайло Валеов: Скиорите не бива да надценяват възможностите си

Спасителите са достигнали бързо до трагично загиналия румънски скиор

Планинският спасител, който пръв е пристигнал на мястото на инцидента, е намерил момчето в доста тежко състояние, то вече не е било контактно и е имало травми, несъвместими с живота, разказа алпинистът Ивайло Валеов от Планинската спасителна служба, отряд „Банско“, който участва в реанимирането на починалия румънски скиор.

Най-странното е, че се е случило по равната начална част на пистата, където няма възможност да се развие голяма скорост, обясни Валеов и предположи, че на скиора може да му е прилошало.

Сигналът е бил подаден от очевидец, който се е намирал на лифта. Той е видял, че скиорът излита от пистата. Спасителите са реагирали много бързо, сподели още Ивайло Валеов.

В ски зона „Банско“ няма критични точки, пистите са добре обозначени и маркирани като категории, каза още Валеов. По думите му, хората трябва да си преценяват възможностите, за да не стават инциденти:

При хубаво време и хубави писти хората карат много бързо. Призоваваме ги да карат по-внимателно и по-разумно. Табелки с правила с надписи на три езика има дори в тоалетната.

Сигнал при инцидент се подава на телефон 112 или директно в базата на планинските спасители. Служители на ски съоръженията също алармират планинските спасители, когато забележат инцидент, съобщи Валеов. Той призова любителите на планинските спортове да имат инсталирано мобилното приложение, което в случай на нужда  подава gps координати на пострадалия директно в централата в София.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна