Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Методи Андреев: Наказанието ми за неетично поведение е дълбоко политически мотивирано

Снимка: БГНЕС

Не е имало кадруване, но е имало натиск от моя страна да бъде направена прословутата проверка, която завърши катастрофално за цялото ръководство на РПУ-то, и там има заведени редица тежки наказателни разследвания. Това каза за "Хоризонт" в предаването "Преди всички" депутатът Методи Андреев, станал първият наказан депутат за неетично поведение. 

Друг е въпросът, че самият тогавашен шеф на ОДП-то, който всъщност произнесе обвинението, беше поканен в комисията и там безочливо излъга, защото на въпроса, ако той се е чувствал от мен принуждаван и притискан, защо не е сезирал министъра или своето ръководство? А той излъга, като каза, че  е говорил с главния секретар на МВР. Направена от мен проверка показва, че няма такова нещо.

Това е първият случай на наказан депутат за неетично поведение, но това е и първият и единствен случай, при който главният прокурор изпраща писмо до Народното събрание извън случая, който е указан точно и ясно в правилника за организация и дейността на Народното събрание.

Според Методи Андреев самото изпълнение на поръчката на главния прокурор е било дълбоко политически мотивирано. Той вижда причина за наказанието му в публичната му подкрепа на гражданската инициатива "Правосъдие за всеки" за реформа в прокуратурата:

Позицията на "Правосъдие за всеки" трябва да бъде проучена и обсъждана, има своето основание особено сега след изобличителния доклад на Европейската комисия.

Цялото интервю на Силвия Великова с Методи Андреев чуйте в звуковия файл.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна