Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Филип Хамънд: Путин може да спре войната в Сирия с едно обаждане до Асад

Филип Хамънд
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Британският външен министър Филип Хамънд заяви в интервю за Би Би Си, че руският президент Владимир Путин би могъл да спре войната в Сирия само с едно обаждане до сирийския лидер Башар Асад.

Има само един човек на планетата, който може да сложи край на гражданската война в Сирия, като направи едно-единствено телефонно обаждане. И това е Путин. Дали Асад ще се махне или ще остане, това в крайна сметка зависи от готовността на Русия да използва своето влияние, за да го отстрани от властта, каза Хамънд.   

Британският първи дипломат повтори обвиненията срещу Русия, че тя бомбардира безразборно районите, контролирани от опизиционните на режима в Дамаск сили и така причинява жертви сред мирното население. Хамънд добави, че сирийското правителство "няма сили" да установи контрол над районите, откъдето опозиционерите отстъпват вследствие на руските въздушни удари. Ситуацията в известен смисъл е в задънена улица, смята британският външен министър.

В същото интервю Хамънд се спря и на преговорите между Лондон и Брюксел по повод британското членство в ЕС. Според него Великобритания "се нуждае от стабилна сделка", за да остане в Евросъюза. Договореното досега съдържало прекалено много неясноти. Въпросът ще е тема на напрегнати дебати и по време на предстоящата идната седмица среща на върха на ЕС.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна