Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Палежи белязаха обсъждането за бъдещето на две общински фирми в Плевен

Снимка: БТА

Личният автомобил на директора на плевенската фирма “Паркстрой“ Красимир Петров е бил запален и  е изгорял, съобщи кметът на Плевен Георг Спартански. Запален е и фургон на общинския съветник Христомир Христов. Инцидентите станали преди и след заседание на Постоянната комисия по бюджет и финансова политика  на Общинския съвет. Бурните спорове били заради дейността на общинските фирми през миналата година и съмнения, че са „източвани“.

Съветниците обсъждали програмата за инвестиции на общинските фирми за тази година. Запознали се и с отчети за дейността през 2015-а година. Не допускам, че посегателствата са случайни, заяви Спартански и разкри каква е вероятната причина за палежите:

Не е тайна, че най-апетитните фирми на община Плевен са "Инжстрой" и "Парктстрой". От отчета, който имам на двете фирми за 2015-а, е видно, че фирма "Инжстрой" има около 9 милиона и няколко стотин хиляди лева общо приходи. От тези 9 милиона и няколко стотин хиляди лева, 2 милиона и 810 хиляди лева са за външни услуги, тоест това е една трета от дейността на фирмата. Парите за фирмата преминават през фирмата като пощенска кутия и заминават в касите на подизпълнители на други фирми. Тоест отчитат се едни приходи на хартия, които всъщност не са приходи, тъй като дружеството за 30 процента от парите си е превърнато в една пощенска кутия. Същата работа е и с "Парктстрой". При милион 710 хиляди лева общи приходи, за около 820 хиляди лева или грубо малко по-малко от 50%, са представени на външни изпълнители услуги. Очевидно там трябва да бъде търсен генезисът на тези палежи, които се случиха в последните дни. Категорично ще пресека възможностите за източване на общинските фирми и парите, които печелят от обществени поръчки, да остават в дружествата.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна