Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Лекари от Търговище: Целта на здравната реформа е закриване на общински болници

Снимка: БГНЕС
Всички институции имащи отношение към здравеопазването в община Омуртаг да положат усилия да не се създават условия за закриване на отделения и намаляване броя на леглата в болницата при влизането в сила на новата здравна карта, около това решение се обединиха участниците в работната среща инициирана от кмета Ешрeф Ешрефов.

Председателят на дружеството на лекарския съюз на доктор Николай Илиев каза , че целта на реформата е закриване и унищожаване на общинските болници:

Не е вярно, че няма да се закриват отделения и няма да се закриват болници. На първи прочит никой нищо няма да закрива, но хирургията в Омуртаг остава с три легла. Може ли да съществува в с три легла, не може! За последните 10 години се отделят три пъти повече средства за здравеопазване. Тогава бяха 1 милиард и 100-200 милиона лева, а сега са над 3 милиарда и половина. И аз питам за тия години скочиха ли три пъти разходите за профилактичните диспансерни прегледи. Цената за преглед при специалист в кабинет скочи ли три пъти? Не! Цените на клиничните пътеки от колко години не са променяни? И аз питам след като са достигнали 3 милиарда, къде са останалите2 милиарда? Защото цените за лекарства са вдигнати 4 пъти, защото там е голямата игра за източване на касата.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна