Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Зорница Илиева: Ердоганова Турция не е това, което беше

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Турция е в самота в Близкия изток заради намаляващото ѝ влияние в региона. След пряката намеса на Русия в Сирия е ясно, че големите играчи там са САЩ и Русия. Оформиха се два лагера, въпреки че има много играчи. Това заяви в предаването "12+3" журналистът Зорница Илиева, която следи процесите в южната ни съседка.

Реджеп Ердоган е в сложна ситуация, а турската външна политика е в изолация, каза Илиева, позовавайки се на анализи от турската опозиционна преса. По думите ѝ, ситуацията в Сирия и Близкия изток не се подрежда според очакванията на Анкара, а според "Индипендънт" Турция е сред очакваните кризисни точки за тази година.

Сирийските кюрди не могат да не се възползват от хаоса в Близкия изток, за да заявят вековната си претенция за независимост, изтъкна журналистът.

Икономическите постижения на Турция от последното десетилетие вече не са постижими. Разривът с Русия повлия не само на отлива на руските туристи, а доведе до цялостен спад, вътре в страната има напрежение, обясни Илиева.

Според нея гласът на опозиционните партии, които са светски, вече се чува:

В Турция вече има гласове, които напипват точно проблемите в турската вътрешна и външна политика. Ердоганова Турция не е това, което беше.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна