Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Сергей Петров: НАСА ми даде шанс да решавам глобални проблеми

БНР Новини
Мария Мира Христова и Сергей Петров в студиото на предаването.
Снимка: Кирил Чобанов

Старт-ъп компанията Bee Smart Technologies e българският финалист и един от 28-те световни социални предприемачи, които отиват на световния финал на The Venture в Ню Йорк в началото на лятото. Проектът на българския участник ще бъдe представен от един от основателите на компанията – Сергей Петров, който е герой в „Третият в студиото“ броени седмици преди изпитанието. Борбата е не само за награден фонд от 1 млн. долара, но и за престиж и признание – финалистите от различните държави ще представят идеите си пред авторитетно световно жури, което ще отличи проектите, представящи устойчиви решения за реално съществуващи глобални проблеми.
Младата българска компания си поставя за цел да се справи с измирането на пчелите по цялата планета чрез създаването на „умни кошери“ с инсталирани сензори, които позволяват на пчеларите постоянен контрол над пчелите. Вече е факт и първата поръчка на „умен кошер“ – от един от най-известните пчелари в света Ранди Оливър в Калифорния.
Какъв е пътят на Сергей Петров до финала, дали образованието в НАСА променя живота му, както и какво е да имаш мисията да променяш и спасяваш света?



Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна