Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Манюел Валс защити подготвените промени във френското трудово законодателство

Манюел Валс
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Френският премиер Манюел Валс защити в интервю за RTL подготвените от министъра на труда Мириам Ел Корми промени в трудовото законодателство на страната, силно оспорвани от синдикатите, а и от по-лявото крило във Френската социалистическа партия, предаде Ройтерс.

Промените, чието обсъждане предстои в парламента и със синдикатите, предвиждат улесняване на уволненията на работници и понижаване на размерите на компенсациите, които работодателите ще трябва да изплащат на съкратените. Валс защити предложенията, като ги определи като позволяващи повече гъвкавост на бизнеса и повече икономическо оживление.

Френският премиер увери, че преди да бъдат приложени, мерките ще преминат през най-широко и подробно обсъждане, като ще се търси най-доброто за страната:

Текстът на промените ще бъде преценен от общественото мнение, от мен лично, от министрите. Той ще бъде гласуван в министерския съвет на 9 март. После ще бъде разгледан от компетентна комисия на Националното събрание. На 4 април ще има дебати, включващи и модификациите, които ще нанесат депутатите. Ще продължат и обсъжданията със социалните партньори. И ако се прецени, че промените ще са от полза, те ще бъдат приети само след широко парламентарно обсъждане. Нека не подлагаме отсега на съмнение колективната интелигентност на парламента.

Валс все пак призна, че ще са му необходими сериозни усилия, за да убеди собствените си леви съпартийци, че промените не са посегателство върху социалните права на работниците. Той обаче увери, че твърдо ще отстоява новите мерки.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна