Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Младият изобретател Христо Колев ще стане първият български киборг

БНР Новини
Снимка: личен архив

Христо Колев ще си имплантира чип по примера на известния учен д-р Кевин Уоруик.
28 годишният Христо Колев спечели наскоро престижната награда на фондация „Еврика“ за изобретението „Метод за отлагане на високоориентирани филми от полианилин“, което той разработва с екип в експериментална лаборатория във Франция. Христо се дипломира като магистър в СУ „Св. Кл. Охридски“, специалност „Медицинска химия“ като същевременно се интересува от биокоординационна и биоаналитична химия, биосензори и органични полупроводници. Като студент печели през 2010 Националния конкурс „Лаборатория за слава FameLab“ – един от най-големите в света конкурси за комуникация на науката, което го отвежда на Международния конкурс FameLab в Челтън, Англия и го прави един от домакините на Първия софийски фестивал на науката през 2011 г.
Христо Колев е популярен комуникатор на науката с редовни участия в радиото, телевизията и на сцена. Той приема сериозно мисията да направи науката част от българската поп-култура и да промени визията на научноизследователската работа пред ненаучната аудитория. Използвайки артистичния псевдоним Christobel, Христо прави иновативно концептуално изкуство и дизайн, които е показвал на Софийския архитектурен салон и на Water Tower Art Fest, както и на дизайнерски изложби.
Доказателство за научния талант, голямото трудолюбие и постоянство на Христо Колев са спечелените от него престижни награди и стипендии, като: награда „Алма Матер“ – 2010 г. и 2011 г.; именна стипендия „Акад. Ростислав Каишев“ за постижения в областта на химията и химичните технологии на Фондация „Еврика“; награди от катедра „Неорганична химия“ на СУ „Св. Кл. Охридски“ – 2007 и 2009 г.; вписване в почетната книга на гр. Габрово – 2005 г.
В момента Христо работи като сайт мениджър в компания за клинични изследвания, тъй като е разочарован от отношението, работата и заплащането на научния работник.
Съвсем скоро Христо Колев ще си имплантира чип в тялото и така ще стане първият български киборг. Христо е вдъхновен от известния британски учен д-р Кевин Уоруик, който още през 1998 година си имплантира силиконов чип в ръката, а по-късно повтори това през 2002 г. Така д-р Кевин Уоруик се превърна в първият човек-киборг в света. Чуйте къде точно Христо ще си имплантира чип и защо.
Повече за д-р Уоруик и експериментите „Киборг 1“ и „Киборг 2“ можете да научите тук




Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна