Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Гръцките фермери са възобновили блокадата на граничния пункт "Кулата-Промахон“

| обновено на 25.02.16 в 18:44
Снимка: БГНЕС

Гръцките фермери са възобновили блокадата на граничния пункт "Кулата-Промахон“, съобщиха за "Хоризонт" български превозвачи, които са били спрени от гръцката полиция преди "Промахон". На другия граничен пункт "Илинден-Ексохи“ леки коли и автобуси са били пропускани само за 30 минути, след което е преустановено преминаването на всички видове превозни средства.


До този момент нашите гранични власти не са  получили официално уведомление за блокиране на движението. Те продължават да пропускат тежкотоварните коли в посока Гърция. На входа обаче камионите са намалели, което е необичайно. Отправено е официално запитване до гръцките гранични власти дали има някаква промяна в пропускателния режим. До този час отговор няма. Още в 16.30 часа гръцката полиция е започнала да спира тежкотоварните камиони, пътуващи за България, на около километър-два преди "Промахон",  заяви Веселин Дангов от стачния комитет на превозвачите.

Това е недопустима провокация след вчерашното разпореждане на главния прокурор на южната ни съседка блокадите в страната и по границите да бъдат вдигнати, а земеделската техника изтеглена от пътищата, още повече че на днешната среща с премиера им фермерите са поели такова обещание - коментираха за "Хоризонт" от стачния комитет на българските превозвачи. Те подготвят декларация, с която призовават компетентните органи в Гърция  да приложат закона в действие. В противен случай  решението на превозвачите е от понеделник да спрат камионите със селскостопанска продукция, влизащи от Гърция и транзитно преминаващи през България. Решението може да бъде активирано и по-рано.

Земеделската техника на гръцките фермери не е изтеглена от граничните пунктове с България "Промахон" и "Ексохи", установи проверка на  "Хоризонт". Тежко, но засега стабилно, остава състоянието на българския шофьор, който получи инсулт и бе транспортиран с линейка от Гърция в болницата в Сандански.

Много от шофьорите на тирове, влизащи и излизащи от България през "Кулата", са дошли от блокирания граничен пункт "Ексохи - Илинден“. Повечето от тях са използвали обходни черни пътища. Заради продължилата близо месец блокада някои от превозвачите са стигнали до Италия по други маршрути: 

На отиване минах през Сърбия и Хърватска. Тръгнал съм в събота, виждате кога се прибирам, една седмица. Алтернативният път ми оскъпи пътя с около 1300 евро за един камион. По-скъпа е тази обиколка, сподели един от шофьорите.

Шофьорите, които от години пътуват по международния коридор, не вярват, че блокадата върви към своята развръзка:

Никога. Те са такива, че никога. Не ги интересува нито министър, нито прокурор. Ще оставят тракторите.

Нашите превозвачи са в готовност, ако блокадата бъде възобновена, да спират всички камиони със земеделска продукция, влизащи или транзитно преминаващи през България.

Не протестите на земеделците и обтегнатите отношения  между двете държави заради блокадата са истинският проблем на Балканите, каза за "Хоризонт" председателят на земеделското сдружение "Басма“ Иван Сабахлъков, който е в Солун. По негова информация градът е пълен с мигранти, които на големи групи се придвижват пеша към границата с Македония.

Това е голямата опасност, която стои и пред нас, заяви Сабахлъков.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна