Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Румен Боев: Конкурсът за окръжен прокурор на Стара Загора не беше предрешен

Снимка: БГНЕС

Бившият съдия Румяна Ченалова,  която преди години е работила в Окръжната прокуратура в Стара Загора и добре познава работата й, сигнализира в интервю за „Хоризонт“, че Европейската комисия е сезирана за опорочаване на конкурса за избора на окръжен прокурор на Стара Загора през ноември 2014-та година.

Сигнал до българското представителство на ЕК в София не е постъпвал, уверява Огнян Златев, който оглавява представителството, а в момента нито един от кандидатите за окръжен прокурор не желае да коментира конкурса.

Това е един от много редките случаи, в които се явяват повече от двама кандидати. Към 2014-та година в 90% от случаите е имало само по един кандидат и той е бил избран, казва за "Хоризонт" Георги Милков, председател на УС на сдружението „Център за неправителствени организации – Разград“, което е излязло с писмено становище за този конкурс и следи работата на съдебната система.

Според Милков конкурсът трябва да има по-справедлив алгоритъм и по-добре разписани правила:

Имаме проблем с атестирането, атестациите работят на принципа copy-pastе и това е основният аргумент за избирането или неизбирането на някого. Много е силна съпротивата на магистратите атестациите да се обявяват в интернет.

Заместник-председателят на комисията по предложенията и атестациите към Висшия съдебен съвет Румен Боев заяви, че Дичо Атанасов е бил избран сред останалите четирима кандидати за поста „окръжен прокурор“ на Стара Загора заради това, че имал награда и постигнал осъдителна присъда по делото „Куйович“. Румен Боев отрече, че лично е накарал Атанасов да се яви на конкурса.  

С цялата тема, разгледана от кореспондента на БНР в Стара Загора Венелина Попова, можете да се запознаете в звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!