Р. Ченалова: Има сигнал към ЕК относно начина, по който е проведен конкурсът за окръжен прокурор на Стара Загора

Снимка: БГНЕС

За мен беше доста странен фактът, че прокуратурата последно е огласила обществено значими дела за 2013 г. От там нататък липсват данни дали тези дела са приключили, какви нови са образувани, как са приключили. Фрапиращото е, че около половината от образуваните за съответна отчетна година дела приключват с откази да се образуват предварително производства, а тези, по които се образуват, се точат с месеци, години и накрая в една трета от случаите приключват с постановления за прекратяване. Това каза за “Хоризонт“ в предаването “12+3“ бившата съдия Румяна Ченалова. По повод нейно изявление през януари, че кмет на окръжен град е водил при Делян Пеевски кандидат за председател на окръжен съд, тя заяви:

Тъй като аз огласих тези факти без съгласието на човека, който ми ги сподели, няма да посоча името му, защото той сам ще даде изявление. Съответният магистрат, с който съм говорила и който знае много други неща, е взел решение да огласи тези обстоятелства, в момента който прецени и то ще ги огласи пред медиите.

Румяна Ченалова сподели още за изпратен сигнал към Европейската комисия във връзка с начина, по който е проведен конкурсът за избор на окръжен прокурор на Стара Загора:

Един начин, който много лесно може да бъде проследен на сайта на ВСС, и за който за съжаление не са накарали нито един член на ВСС да се замисли има ли или няма нищо нередно в тази конкурсна процедура.

В конкурса две от работите на кандидатите за окръжен прокурор са с едно и също съдържание:

Истината е, че всъщност прокурор Атанасов е ползвал подготвените материали 1 към 1 на прокурор Тачев, но по стечение на обстоятелствата първи е депозирал своя доклад. Сериозното е това, че самият Атанасов е споделял, че не е имал и намерението да се яви на такъв конкурс, но че му е било казано от апелативния прокурор на Пловдив или от члена на ВСС Румен Боев  - „Подай си документите, ти ще бъдеш окръжния прокурор.“

Относно скандала с трите големи обществени поръчки, които премиерът Борисов отмени, Ченалова заяви, че законът за обществените поръчки не позволява премиер да спира и отменя изпълнението на обществена поръчка, а това е възможно само и единствено от възложителя на поръчката и то при определени обстоятелства:

При обявяване на поръчката, което се е случило през месец януари 2015 г., изрично е заложено в материалите, които са качени на сайта на ОП „Транспорт и транспортна инфраструктура“, че всъщност средствата за този проект ще бъдат на 100% по линия на Кохезионния фонд на ЕС. По-късно е качено решението за прекратяване на поръчката, в което е посочено едно от съществуващите законови основания, а именно прекратяване при наличието на обстоятелства - липса на финансови средства, за които възложителят на поръчката и бенефициентът на програма не би могъл да предвиди. Е, такива обстоятелства в случая не са на лице. Тоест още през 2015 г. те са знаели, че тези пари няма как да бъдат отпуснати по линия на Кохезионния фонд, защото оперативната програма не е включвала този участък. С прекратяването на поръчката при липсата на основанията, които те твърдят, че са на лице, се дава възможност всички, които са спечелили съответните поръчки, да претендират неустойки - а това са 10% от стойността на проектите, което е огромна сума.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.

ВИЖТЕ ОЩЕ

10-годишно момче e в тежко състояние във Велико Търново, след като беше затиснато от гума на камион

10-годишно дете е в критично състояние и с опасност за живота в областната болница във Велико Търново, след като гума от камион падна върху гърдите му. Инцидентът се случил тази вечер в парк „Дружба“ в старата столица, където на площадка за уличен фитнес при игра на група деца автомобилната гума паднала върху момчето. От общината..

публикувано на 17.07.19 в 22:04
Дмитрий Медведев

Русия спира износа на петрол за Украйна

Русия спира износа на петрол, петролни продукти и въглища за Украйна, обяви на днешното заседание на правителството премиерът Дмитрий Медведев. Той подчерта, че ограниченията са в отговор на въведените наскоро нови  украински санкции срещу Русия. Преди няколко дни правителството на Украйна предприе поредната неприятелска стъпка по отношение..

обновено на 18.04.19 в 19:25
Екрем Имамоглу

Кандидатът на опозицията получава кметския мандат в Истанбул

Церемонията по връчването на мандата за кмет на Истанбул на опозиционния кандидат Екрем Имамоглу започна днес следобед. Въпреки връчването на мандата все още няма окончателно решение на Висшия избирателен съвет по внесената от управляващите жалба за повтаряне на изборите в града. Истанбулската градска избирателна комисия по-рано отхвърли..

публикувано на 17.04.19 в 17:33