Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

От Центъра за независим живот настояват за промяна на политиките за хората в увреждания

Снимка: БГНЕС

От Центъра за независим живот, които настояват за промяна на политиките за хората в увреждания, са на мнение, че решенията на териториалните експертни лекарски комисии (ТЕЛК), които освидетелстват хората за трайна неработоспособност и степен на увреждане е важно за всеки човек.

Безспорен факт е, че ТЕЛК-а освидетелства, а не прави оценка на увреждането, обясни и Капка Панайотова, директор на организацията.

Смисълът на ТЕЛК е една лекарска комисия, наблюдавайки и разгръщайки някакви документи, дори не е задължително да види човека, макар че по наредба би трябвало да направи по една сложна формула и да изчисли процента на загубена работоспособност. Тази сложна формула фактически се състои от проценти, с които определена диагноза намалява работоспособността на човека спрямо напълно здрав такъв и когато се сумират тези проценти, тогава излиза колко е загубената работоспособност, допълни Панайотова, според която решението на ТЕЛК е универсален ключ към всички системи в държавата и подчерта още, че не е вярно твърдението, че в Комисиите има грандиозна корупция.

Според Митко Николов от Центъра за независим живот обаче не е ефективно изразходването на средствата, които се отпускат всяка година за хората с увреждания.

Подробности чуйте в репортажа на Радостина Билярска в звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна