Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

А. Алфано: Няма доказателства за бежански поток през Адриатическия маршрут

Анджелино Алфано
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Италианският вътрешен министър Анджелино Алфано се надява споразумението между Турция и Европейския съюз да предотврати промяна в бежанския маршрут. В тази връзка Италия работи усилено да бъде избегнат евентуален Адриатически маршрут или бежанският поток от Турция към Гърция до поеме към Албания и от там през Адриатическо море да достигне Италия.

Министър Алфано уточни, че за предотвратяване на тази възможност Италия работи съвместно с Албания на ниво премиери и вътрешни министри. Целта е да се направи всичко възможно за взимане на превантивни мерки срещу тероризма и нелегалния бежански трафик.

Да се спре бежанският поток от Турция означава да намалее риска от целия т.нар. "Балкански път", който може да създаде нови разединения в Европа, но и да предизвика нов маршрут през Албания в посока Италия, подчерта Анджелино Алфано.

Вътрешният министър на Италия добави, че за момента няма доказателства за поток от бежанци през т. нар. "Адриатически маршрут". Но според Микеле Емилиано, управител на област Пулия, намираща се срещу албанските брегове, съществува риск от близо 150 000 бежанци през лятото . 

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени