Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Испанският парламент гласува против споразумението на ЕС с Турция за бежанците

| обновено на 11.03.16 в 17:13
Премиерът Мариано Рахой в пленарната зала на испанския Национален конгрес
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Испания се изправи пред поредния си институционален парадокс, след като мнозинството от депутатите в Националния конгрес, избран на 20-и декември, гласува против проекта за споразумение между ЕС и Турция по мигрантския проблем, съобщават в. "Ел Паис" и останалите испански медии. Проектът бе отхвърлен с 227 гласа в общо 350-членния парламент. Пактът с Турция, предвиждащ масово експулсиране на мигранти от ЕС, бе наречен от лидера на социалистите Педро Санчес "срамен", "незаконен" и "неморален".

Позицията на Испания обаче ще бъде изразена на предстоящата на 17-и и 18-и март среща на върха на ЕС в Брюксел от все още действащия премиер Мариано Рахой, чиято Народна партия единствена подкрепи проекта на ЕС в парламента. Ново испанско правителство така и не е сформирано все още поради невъзможност да се постигне компромис между различните политически сили в Националния конгрес. Рахой и съпартийците му смятат, че тяхното правителство продължава да е легитимно и ще защитят в Брюксел позицията, която те смятат за правилна. Останалите депутати и партии в парламента обаче, които са мнозинство, настояват, че това правителство изпълнява само служебни функции и няма пълномощия да взема подобни стратегически решения в разрез с волята на законодателния орган.

По-късно днес пред медиите се появи вицепремиерката и говорител на правителството Сорая Саенс де Сантамария, която увери, че кабинетът няма да предприеме никакви едностранни действия, докато не убеди и останалите политически сили в страната, че пактът ЕС-Турция е полезен и необходим. Тя подчерта, че ще се търси "консенсус в Конгреса".

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени