Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Предварителни избори за партийна номинация се провеждат в пет американски щата

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Пет американски щата провеждат днес предварителни избори за партийна номинация в кандидатпрезидентската кампания. Гласоподавателите в Охайо, Флорида, Илинойс, Северна Каролина и Мисури се отправят към избирателните секции на фона на съществена преднина от Доналд Тръмп и Хилъри Клинтън.

Основен акцент ще се постави на резултатите в Охайо и Флорида, за да се проследи дали Джон Кейсик и Марко Рубио ще спечелят в собствените си щати при преднина в социологическите проучвания за милиардера от Ню Йорк.

Клинтън и Тръмп се надяват да затвърдят победата си и да се отличат като крайни кандидати на своята партия.

При републиканците в щатите Охайо и Флорида, където спечелилият най-много гласове си осигурява всички представители, се разиграват общо близо 400 делегати. При положение че Тръмп победи днес, ще бъде много трудно да му се отнеме крайната партийна номинация.

Кандидатите на демократите се борят за около 800 делегати. Очакванията са Хилъри Клинтън да се справи добре във Флорида, а Бърни Сандърс ще се опита да отбележи победа в Охайо и Илинойс, като повтори доброто си представяне в също така индустриалния щат Мичиган.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна