Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кръстьо Петков: Започва политическа война с подръчни средства

проф. Кръстьо Петков
Снимка: БГНЕС

За първи път конфликтът придобива такава острота. Отиваме към състояние на политическа война с всички подръчни средства. Този коментар направи в предаването "Нещо повече" проф. Кръстьо Петков. Според него настоящото противопоставяне между ГЕРБ и ДСБ дестабилизира управлението в навечерието на президентските избори при очертаващи се все повече извънредни избори в критичен и за България, и за Европа период:

Тези противоборства, тази необявена, но открита война удря по икономиката, по проекти и инициативи. В момент, когато Вишеградската четворка демонстрира национално единство. Те се обединяват, за да защитят своя национален интерес, а при нас се случва обратното.

Аз съм против формулата „нон стоп предсрочни избори“ – те биха обслужили малка част от политическата върхушка и онези, които дърпат конците от задкулисието, отбеляза Петков. По думите му, докато светът навлиза във втората фаза на кризата, да се занимаваме с това кой ще управлява България без радикално нови идеи как да се излезе от дупката, в която се намираме, е най-неподходящият вариант.

Запитан за връзката между спрените обществени поръчки и сегашните политически сътресения, проф. Петков заяви, че при всички положения спрените поръчки се отразяват, но още не знаем какъв ще бъде верижният ефект от спирането на гигантски поръчки, защото това засяга стотици хора, десетки фирми и редица отрасли и подотрасли.

Петков изрази очакване в близко време да научаваме все повече неща, свързани със злоупотреби във властта, които са принудили премиера Борисов по телефона да отменя процедури за стотици милиони левове.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна