Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Оставиха в ареста 66-годишната Иванка Ройдова, обвинена в поръчка на 6 убийства

Иванка Ройдова
Снимка: БГНЕС
Пловдивският окръжен съд остави в ареста 66-годишната Иванка Ройдова, обвинена, че е поръчала отвличането и убийството на брат си и премахването на  неговите роднини - сина му,  дъщеря му и съпруга ѝ, както и двете им деца  - на 8 и 16 години,  заради наследство в Америка от над 4 милиона долара. Според нея на толкова възлизало имуществото, разпределено в няколко попечителски фонда на починалия ѝ през 2014 година баща - Георги Ройдов. Задържането на Ройдова  стана след намесата на агент под прикритие, представил ѝ се като изпълнител на поръчкови убийства.
   
В хода на заседанието прокурорът по делото Иван Спиров заяви, че служителят под прикритие се е срещал и е разговарял с Иванка Ройдова по телефона няколко пъти, като при последното им виждане тя му е платила, а първата му задача е била да отвлече брат ѝ Стойчо, за да подпише договор в нейна полза относно наследството, допълни прокурорът:

3000 лева са дадени за подготовката на отвличането и убийството, като е договорено след това да бъдат дадени 10% от стойността на фондовете.

Служителят под прикритие е дал показания, че е получил от Ройдова и подробни описания, свързани с  живота на близките на брат ѝ, като по нейни указания те можело да бъдат ликвидирани на Гергьовден, защото се събирали заедно. Жената  разполагала и с писмо, адресирано до брат ѝ за това, че той е законен титуляр на три сметки в САЩ. Право да се разпорежда с цялото имущество на Георги Ройдов от 2011 г. пък е имала неговата болногледачка Недялка Бързакова. Според прокуратурата тъй като в писмото нямало посочена конкретна сума, Иванка помислила, че по-голямата част от парите са у брат ѝ и това провокирало нейната агресивност. Самата Ройдова призна, че през годините е имало спорове и влошени отношения  в семейството около наследството, но категорично отрече обвиненията:

Това е една постановка да ми затворят устата, за да не си търся наследството. Има хора, които го ограбиха и това не е брат ми. Това е жена, българка, която е в Америка, неговата гледачка.

Иванка Ройдова допълни, че служителят ѝ се е представил като адвокат и тя му е дала документите и парите, разчитайки на него да се стигне до подробности около наследството. Двамата ѝ адвокати казаха, че жената е била провокирана от агента и зададоха въпроса:

Защо да убива брат си, като цялото наследство на баща им е на разположение на болногледачката?

Те ще обжалват наложената ѝ мярка "задържане под стража". Заседанието на Апелативния съд беше насрочено за 31 март.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна