Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Приключи полицейската операция в столичния квартал "Стрелбище"

| обновено на 27.03.16 в 15:28
Снимка: Николай Христов

24 часа след като бившият полицай Петър Коджейков се барикадира в жилището си  в София, полицията го обезвреди и изведе навън. Преди това мъжът стреля по служители на МВР и  на няколко пъти заплаши, че ще се самоубие.

Скандал между 69-годишният Петър Коджейков и дъщеря му слага началото на всичко. Младата жена по чудо оцелява, след като бившият полицай открива стрелба по нея с пистолет. Тя успява да избяга, подава сигнал в полицията. Пристигналите на място служители на СДВР обаче са заплашени с оръжие от възрастния мъж. Малко по-късно Коджейков се барикадира в жилището си, а отвън пристига полиция, линейки и спецчасти. Съседи на мъжа се учудиха от неговото поведение. Разказаха обаче, че преди малко повече от година той е получил инсулт. Оттогава не бил психически добре. Заплашвал, че има и оръжие:

Превъртя човекът. Говорът му се наруши. Добър човек е. Кой знае колко народ го познава. Бил шеф на МВР, може ли да си представите, най-малко генерал.

От дълги години се познаваме, комшии сме, приятели. Преди няколко години претърпя нещо, инсулт ли, не знам точно. Приятен човек е, тих, скромен - разказват съседи.

Два пъти бившият началник на 4-то РПУ в София стреля по бившите си колеги. Веднъж сутринта, когато преговаря с директора на СДВР Младен Маринов, и втори път - минути преди да го изведат. Главният секретар на МВР Георги Костов обясни:

Три изстрела по посока на полицейски служители, няма пострадали. Бяха взети всички предохранителни мерки. Категорично, в цялата операция няма пострадал, няма служител или гражданин с огнестрелно нараняване. Той е в такова състояние, че надали може да даде логично обяснение точно към сегашния момент. Още повече, че му е оказана медицинска помощ. Получил е успокоителни лекарства след видимата си нервна превъзбуда.

Преди това специални части успяха да изведат от жилището съпругата на мъжа, която е трудно подвижна, заради заболяване. Два от изстрелите на Коджейков попадат в щита на служителите на Отряда на баретите. Бившият полицай се ядосал, защото смятал, че някой иска да му вземе мазето.

Коджейков има общо три апартамента в жилищния блок. Той е бивш висш ръководител на МВР. Оглавявал е 4-то РПУ в София, а след това и Дирекция "Полиция" в СГУ на МВР. Уволнен е от системата през 1992 година. Въпреки, че е имал психично заболяване, Петър Коджейков не се води на отчет в психодиспансер.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна