Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Започва национална среща, посветена на сигурността в училищата и детските градини

Снимка: soudnzsofia.bg

Предприемат се всякакви мерки за разширяването на техническото оборудване на училищата и детските градини от гледна точка на сигурността. Това заяви в предаването "Преди всички" Лазар Додев, директор на Дирекция "Организация, контрол и инспектиране" в МОН:

Където се налага, се монтират допълнително камери – в училищните сгради, в дворовете на училища, някъде се налага да се постави допълнително осветление, турникети за ограничаване на достъпа. Разбира се, там, където има охранителни фирми или лице, назначено на щат, в самото училище, също се засилват изискванията, допълнителни инструктажи се дават на персонала. Всякакви мерки се предприемат в тази посока.

Мерките са част от националната програма "Достъпно и сигурно училище", в която е предвиден бюджет около 1 милион и половина лева.

За всяко едно училище има разработен план за действие при терористични нападения, а в момента се провеждат обучения и за директорите на училища по области за това, как трябва да се действа при терористична и бомбена заплаха, заяви още Лазар Додев.

Днес вицепремиерът и министър на образованието Меглена Кунева организира национална среща, посветена на сигурността в училищата и детските градини. В срещата ще участват представители на Министерството на вътрешните работи, на правосъдието, Агенцията за защита на детето, психолози и родители.

Интервюто на Таня Величкова с Лазар Додев можете да чуете от звуковия файл.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени