Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Йордан Божилов: Превенцията е ключова в борбата с тероризма и радикализма

Вече няма единен профил на терориста

Снимка: БГНЕС

Борбата с радикализма е нещо изключително сложно и трябва да се вземат мерки сега, за да има резултати след години и най-вече България да не стане арена на радикални действия или терористични деяния. Това каза за предаването "Преди всички" по "Хоризонт" председателят на Софийският форум за сигурност Йордан Божилов. Радикализмът и тероризмът не се борят със стратегии и конференции, а с конкретни мерки и действия, заяви той. Стратегията, приета от МС в края на 2015 г., трябва да заработи, категоричен е той:

Миналата година излезе един доклад на британските тайни служби МИ5, който казва, че вече няма единен профил на терориста – това могат да бъдат хора с добро социално положение, семейни, хора с високо образование.

Радикализацията е процес, отчете експертът и допълни:

Ние трябва да направим нашия анализ кои са факторите, които пораждат радикализъм и които водят до тероризъм и екстремизъм.

Божилов отчете, че е забелязал проблемите в Белгия още преди години по време на свое посещение в кварталите на Брюксел и отчете, че превенцията е ключова в борбата с тероризма и радикализма и тя трябва да върви по много направления:

Трябва да обърнем образованието към текущите проблеми на съвременното общество, трябва да погледнем ранните признаци на радикализация или отчуждение, да обучим полицаите, кметовете, учителите да разпознават в най-ранен стадий формите, за да можем да се работи с тези хора. Съгласете се, не сме успешни, ако тръгнем да разследваме атентат или проява на краен екстремизъм.

Според Божилов Европа е допуснала грешка, че е оставила малцинствата "встрани", приемайки за даденост, че членовете им са добри европейци.

Интервюто на Борислава Борисова с Йордан Божилов можете да чуете от звуковия файл.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна